Сайт бібліотеки

Білогірського опорного закладу ім.І.О.Ткачука


Меню сайту
Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 260
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2014 » Грудень » 16 » Живу думкою одною про ті світлі часи, коли людина стане володарем своєї долі, свого щастя.
11:31
Живу думкою одною про ті світлі часи, коли людина стане володарем своєї долі, свого щастя.

22 грудня - 180 років від дня народження Марка Вовчка (1833-1907)

В українській літературі Марко Вовчок передусім відома своїми «Народними оповіданнями» і повістю «Інститутка». Позначення оповідань письменницею словом «народні» повністю себе виправдовує, адже вона першою зобразила український народ таким, яким він був насправді, тобто реалістично. Деякі з оповідань збірки написані в романтичному ключі: сильні й безкомпромісні характери діють у суворий час Козаччини.

Життєпис письменниці

Марко Вовчок (справжнє ім'я: Марія Олександрівна Вілінська, за першим чоловіком — Маркович, за другим чоловіком — Лобач-Жученко) народилася 10 (22) грудня 1833 р. в маєтку Єкатерининське Єлецького повіту Орловської губернії у збіднілій дворянській сім'ї. Виховувалася в приватному пансіоні в Харкові (1845 р.).

Діди-прадіди Марії були українцями і походили з Київщини. Мати, поміщиця Прасков’я Петрівна (уродж. Данілова), була освіченою жінкою, знала декілька мов, любила музику, натхненно виконувала пісні. Від діда і матері Марія запам'ятала пісню «Маленький соловей». У маєтку батька, армійського офіцера Олександра Олексійовича Вілінського, пройшли дитячі роки майбутньої письменниці.

У 1845 — 1846 роках Марія Вілінська виховувалася в Харківському приватному пансіоні. У цій установі дівчат учили поводитися в світському суспільстві, говорити по-французьки, танцювати модні танці, грати на фортепіано. Проте допитлива дівчина у вільний час багато працювала над собою, читала класичну літературу, вивчала мови. Зокрема, самостійно опанувала польську.

У 1851 р. Марія одружилася з О. Марковичем і виїхала в Україну. Проживаючи в 1851 — 1858 рр. у Чернігові, Києві, Немирові на Вінниччині, Марія Олександрівна досконало вивчила життя, культуру, мову українського народу, яку чула з дитинства у своєму домі (її мати любила народні пісні й часто їх співала). Страждання українських селян стали її власними, майбутня письменниця усвідомлювала, що треба якось протидіяти рабству в закріпаченій Україні.

Марія почала писати твори. Літературна діяльність письменниці веде відлік від 1856 р. Вона пише під вигаданим ім'ям — Марко Вовчок. У 1857 р. в Петербурзі побачила світ збірка «Народні оповідання» Марка Вовчка, твори молодої письменниці здобувають велику популярність. У Петербурзі Марко Вовчок потрапляє в коло таких літераторів, як Т. Шевченко, І. Тургенєв, М. Некрасов, О. Плещеєв, О. Писемський, польський поет і драматург Едуард Желіговський. По-дружньому прийняв письменницю гурток українських культурних діячів у Петербурзі.

Із сином Богданом Марко Вовчок переїздить до Парижа, де проводить кілька років (1860-1866). Знання французької мови відкрили великі можливості для її письменницької діяльності у Франції: вона пише, перекладає. Деякі твори з «Народних оповідань» Марка Вовчка настільки полюбилися парижанам, що витримали декілька перевидань. Це повість-казка «Маруся», яка видавалася у Франції 20 разів, нагороджена премією Академії Франції і стала класичним твором французької дитячої літератури.

Кінець свого життя Марко Вовчок прожила на Кавказі. Померла письменниця 10 серпня 1907 р. в Кабардино-Балкарії — на хуторі Долинськ, що в межах міста Нальчик, де й похована.

Переглядів: 853 | Додав: bilogirya | Рейтинг: 4.0/1
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Форма входу
Пошук
Календар
«  Грудень 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
Архів записів
Друзі сайту

Copyright MyCorp © 2024
Створити безкоштовний сайт на uCoz